Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम ध्रुवोपाख्यानम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम ध्रुवोपाख्यानम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन ध्रुवोपाख्यानम् 1. सुनीतेः पुत्र कः आसीत् ? (A) अधमः (B) उत्तमः (C) ध्रुवः (D) लब्धवान 2. सुरुचे पुत्रः कः आसीत् ? (A) अधमः (B) उत्तमः (C) ध्रुवः (D) लब्धवान 3. ‘क्रोडे’ शब्दार्थाः  (A) करुणा (B) रोना (C) क्योंकि (D) गोद में 4. ‘अनादृतः’ […]

Class 10th Sanskrit

कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम नरस्य (मनुष्य का) चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम नरस्य (मनुष्य का) चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन नरस्य (मनुष्य का) 1. नरस्य को धर्मः?  (A) शत्रु (B) मित्रं (C) सङ्गः (D) आभूषण Ans.-(B) 2. नरस्य आभूषणं अस्ति   (A) प्रेरणा (B) रागद्वेषौ (C) सद्वाणी (D) शत्रु Ans.-(C)  3. नरस्य कोः शत्रु ?  (A) धर्मः (B) गुणाः (C) दोषः (D) रोग: Ans.-(C) 4. […]

Class 10th Sanskrit

कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम क्रियताम् एतत् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम क्रियताम् एतत् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन क्रियताम् एतत् 1. ‘अस्ति यत् जनैः किं करणीयम् वा अकरणीयम् तस्य ज्ञानं सम्यक्रू पेण मिलति’- अस्य किं पाठस्य प्रयोजनम् अस्ति? (A) प्रियं भारतम् (B) नरस्य  (C) क्रियताम् एतत् (D) ध्रुवोपाख्यानम् Ans.-(C) 2. ‘भीयताम्’ शब्दार्थाः  (A) भयभीत  (B) भय से लड़ें (C) भय से मरा (D) डरें  […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम प्रियं भारतम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम प्रियं भारतम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन प्रियं भारतम् 1. ‘अग्रेसरम’ शब्दार्थाः  (A) जिन्होंने (B) अन्देशा (C) अग्रणी (D) समग्र Ans.-(C) 2. भारतस्य …………. विन्ध्य पर्वतः गोदावरी गङ्गा च सन्ति। (A) नूपुरम् (B) मेखलाः (C) शाश्वतम् (D) अग्रेसरम् Ans.-(B) 3. कर्तुम् + अग्रेसरम् = (A) कर्तृमग्रेसरम् (B) कर्तुमग्रेसरम् (C) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम भारतभूषा संस्कृत भाषा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम भारतभूषा संस्कृत भाषा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन भारतभूषा संस्कृत भाषा  1. स्यात् + न =  (A) स्यातत्र: (B) स्यान्नः (C) स्वान्न: (D) स्थापन्न: Ans.-(B) 2. आधुनिकभारते संस्कृतस्य सम्यक् स्थितिः (A) अस्ति (B) नाश्यति (C) नास्ति (D) यामो Ans.-(C) 3. संस्कृतशिक्षकाः अपि सरलरूपेण संस्कृतस्य व्यवहारं न …..  (A) कुर्वन्ति (B) […]

Class 10th Sanskrit

Bihar Board कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम समयप्रज्ञा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन, Bihar Board कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम महत्वपूर्ण प्रशन समयप्रज्ञा  1. क: ‘चोरः चोरः’ इति आक्रोशं कृतवान् ?  (A) दुर्गादासः  (B) रविदासः (C) वृद्धः  (D) वृद्धाः महिला Ans.-(A) 2. दुर्गादासः एकस्य ग्रामस्य …………. आसीत्।  (A) कृषक:  (B) शिक्षक: (C) बुद्धिमान युवकः (D) चोरः   Ans.-(C) 3. […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम जागरण-गीतम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम जागरण-गीतम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन जागरण-गीतम् 1. ……….. उत्तिष्ठ तत्परो भव ते लक्ष्यमार्ग आवाहयति। (A) सत्यं (B) अनुगा (C) स्वर्णिम (D) जागृष्व Ans.-(D) 2. अयं लोकः सहसा अस्माकं ………..  (A) नास्ति (B) वर्तने (C) प्रेरयति (D) जयति Ans.-(C) 3. ………… नादम् उच्चारयति।  (A) पथि (B) भेदी (C) भेरी (D) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम सत्यप्रियता चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम सत्यप्रियता चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन सत्यप्रियता 1. वर्षे + अपि = (A) वर्षेअपी (B) वर्षअपि (C) वर्षेऽपि (D) वर्षापि Ans.-(C) 2. विधानचन्द्ररायस्य बुद्धिमता, सत्यप्रियता च कारणात् कः लज्जितः अभवत् ? (A) शिक्षकः (B) शिक्षिका: (C) प्राचार्यः (D) छात्रः Ans.-(C) 3. ‘पुरतः’ शब्दार्थाः  (A) पूरी तरह (B) समान (C) सामने (D) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम राष्ट्रस्तुति: चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम राष्ट्रस्तुति: चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन राष्ट्रस्तुति:  1. “हित्वा’ शब्दार्थाः – (A) मित्र (B) मार्गदर्शक (C) छोड़कर (D) शत्रु Ans.-(C) 2. अखण्ड राष्ट्रदेवं स्वं, नमामो भारतं  (A) नित्यम् (B) रूपम् (C) दिव्यम् (D) भूत्वा Ans.-(C) 3. ‘नूनम’ शब्दार्थाः (A) नमक (B) पिण्ड (C) कदापि (D) अवश्य Ans.-(D) 4. तत् + […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम कन्यायाः पतिनिर्णयः चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम कन्यायाः पतिनिर्णयः चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन कन्यायाः पतिनिर्णयः  1. तम् + एव =  (A) त्वमेव (B) तमएव (C) तमीव (D) तमेव Ans.-(D) 2. ग्रामे सर्वमान्यः आसीत्  (A) कृषकः  (B) पण्डितः (C) संस्कृतम्  (D) वृद्धा महिला  Ans.-(B) 3. ‘समारूह्य’ शब्दार्थाः (A) बराबर का  (B) चढ़कर (C) बराबर का नहीं (D) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम जयतु संस्कृतम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम जयतु संस्कृतम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन जयतु संस्कृतम्  1. तत् + इह =  (A) तद्ह (B) तदिह (C) तदीह (D) ततीह Ans.-(B) 2. देशगौरवकारिणी भाषा अस्ति (A) हिन्दी (B) मैथिली (C) संस्कृत (D) अंगिका Ans.-(C) 3. सरला भाषा का अस्ति? (A) हिन्दी (B) मैथिली (C) संस्कृतम् (D) वज्जिका […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम वणिजः कृपणता चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम वणिजः कृपणता चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन वणिजः कृपणता 1. कस्मिंश्चित् ग्रामे कश्चन् ……….. आसीत्।  (A) जनाः (B) कृषक: (C) वणिक् (D) कृपण: Ans.-(C) 2. यथायोग्यः कर्तारः न्यायप्रियः कीदृशः आसीत् ?  (A) वणिक्  (B) वृद्धा महिला (C) ग्रामप्रमुखः (D) वैद्यनाथ  Ans.-(C) 3. कि करणीया न करणीया वा ?  (A) कथया  […]

Class 10th Sanskrit

कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम शुकेश्वराष्टकम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन 10th Sanskrit Objective

कक्षा 10 संस्कृत पीयूषम शुकेश्वराष्टकम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन 10th Sanskrit Objective शुकेश्वराष्टकम्  1. मनोजगर्वखर्वक : अस्ति (A) भगवान विष्णुः (B) सुनायकम्  (C) भगवान शंकरः (D) भवान्यष्टकम् Ans.-(C) 2. शुकेश्वराष्ट्रकं कस्य रचना अस्ति ?  (A) महादेवः  (B) वैद्यनाथस्य (C) विद्यापतिः  (D) वागदेवी  Ans.-(B) 3. जगत् + तमः + विनाशकम = (A) जगत्तमविनाशकम् (B) जगतेविनाशकम्  (C) जगत्तमोविनाशकम् (D) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम स्वामिनः विवेकानन्दस्य व्यथा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम स्वामिनः विवेकानन्दस्य व्यथा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन स्वामिनः विवेकानन्दस्य व्यथा 1. ……….. तमे वर्षे विश्व धर्म सम्मेलनं अमेरिका देशस्य शिकागोनगरे अभवत्।  (A) 1993 (B) 1899 (C) 1983 (D) 1893 Ans.-(D) 2. अर्ध रामौ विवेकानन्दः किं कृतवान् ?  (A) रोदनं (B) स्मरणं (C) चिन्तनं (D) वराका: Ans.-(A) 3. क: + […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम पर्यटनम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम पर्यटनम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन पर्यटनम्  1. गोदावरी कस्मिन् प्रदेशे अस्ति ?  (A) बिहारप्रदेशे (B) उत्तरप्रदेशे  (C) महाराष्ट्रप्रदेशे (D) गुजरातप्रदेशे Ans.-(C) 2. रामकुण्डः अवस्थित अस्ति  (A) नासिकक्षेत्रे (B) पंचवटीक्षेत्रे (C) समग्रक्षेत्रे  (D) मुंगेरक्षेत्रे Ans.-(A) 3. नासिक क्षेत्रं कुत्र वर्तते ?  (A) बिहार  (B) उत्तर प्रदेश (C) महाराष्ट्र (D) कर्नाटक […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम संस्कृतेन जीवनम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम संस्कृतेन जीवनम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन संस्कृतेन जीवनम्  1. संस्कृतेन खेलनम् कुर्महे सखे ……… (A) सत्वरम् (B) सन्ततम् (C) चिरम् (D) सत्वरम् Ans.-(C) 2. किम् भाषणं सर्वगर्वनाशकम् ? (A) तत्परं (B) राजकुमारं (C) संस्कृतेन (D) सद्गुणः Ans.-(C) 3. संस्कृते लेखनेन्, पठनेन्, भाषणेन्, चिन्तनेन च ………..  (A) वाचालं  (B) वाग्विर्धनं […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम अहो, सौन्दर्यस्य अस्थिरता चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम अहो, सौन्दर्यस्य अस्थिरता चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन अहो, सौन्दर्यस्य अस्थिरता 1. तत् + एव = (A) तात: (B) तादः (C) तदेव (D) तदैवः Ans.-(C) 2. किं न स्थिरम् ? (A) यशः (B) कीर्तिः (C) सौन्दर्यः (D) प्रवृतिम् Ans.-(C) 3. यशः सुस्थिरम् न …………… (A) शिक्षाम्  (B) सौन्दर्यम् (C) कीर्तिः  (D) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम वृक्षैः समं भवतु में जीवनम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम वृक्षैः समं भवतु में जीवनम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन वृक्षैः समं भवतु में जीवनम् 1. मम जीवनं समं भवतु  (A) यशः (B) वृक्षैः (C) सौन्दर्यम् (D) साक्ष्यम् Ans.-(B) 2. वृक्षै समं भवतु मे (A) सौरभम् (B) जीवनम् (C) दानम् (D) सार्थकं Ans.-(B) 3. आतपार्तेभ्यः छायादानं करोति  (A) साक्षी (B) […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम भीष्म-प्रतिज्ञा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम भीष्म-प्रतिज्ञा चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन भीष्म-प्रतिज्ञा  1. दूरात् + एव =  (A) दूरातेव (B) दुरादेत (C) दूरादेत (D) दूरारेव Ans.-(D) 2. पितुः चिन्तायाः अपनयनं तस्य प्रसादनं च कवेः कर्त्तव्य भवति?  (A) जनाः (B) राजस्य (C) पुत्रस्य (D) मंत्रीस्य Ans.-(C) 3. पितु: + न = (A) पितुनु (B) पितुनः […]

Class 10th Sanskrit

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम मधुराष्टकम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन

Class 10th Sanskrit VVI Objective Question संस्कृत पीयूषम मधुराष्टकम् चैप्टर महत्वपूर्ण प्रशन मधुराष्टकम् 1. किं अधरं, वदनं, नयन, हसितं, हृदयं, नृत्य, वचनं, वसनं आदि मधुरम् अस्ति ? (A) गोपः (B) गोपी: (C) कृष्णस्य (D) वैकुंठे Ans.-(C) 2. स्वयं मधुरं ……….. मधुरं मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्। (A) माला (B) लीला (C) शिष्टं (D) तिलक Ans.-(D) 3. ‘अधिपतेः’ शब्द का अर्थ […]