12th Physics

12th Board Physics VVI Important Objective MCQ Question || Physics Class Notes Objective NCERT

PHYSICS (भौतिक शास्त्र) Top 200 Objective MCQ Question, 12th Board PHYSICS Most VVI Objective Question With Answer PART – 1 In English Medium


1. Coulombian force is 

(A) Central force 

(B) electric force

(C) both (A) and (B) 

(D) none of these

ANSWER :- C


2. uniform electric field exists along X-axis, then equipotential is along 

(A) XY-plane

(B) XZ-plane

(C) YZ-plane

(D) anywhere

ANSWER :- C


3. To increase sensitivity of a potentiometer, its 

(A) area should be increased .

(B) Current should be decidas 

(C) current should be increased

(D) length should be increased.

ANSWER :- A


4. The phase difference between electric and magnetic fields in an  electromagnetic wave is 

(A) O 

(B) π / 2

(C) π

(D) anything.

ANSWER :- B


5. Sky wave communication is based upon

(A) reflection by ionosphere

(B) absorption by ionosphere

(C) transmission through ionosphere

(D) none of these.

ANSWER :- A


6. Main gate (Basic gate) is 

(A) AND, OR 

(B) NAND, NOR

(C) OR, NOT 

(D) AND, OR, NOT. 

ANSWER :- D


7. The modulation index in amplitude modulation is 

(A) always zero

(B) between 0 and 1

(C) between 1 and 

(D) none of these

ANSWER :- B


8. The capacitance of a parallel plate capacitor …….. by the introduction of a dielectric between the plates of the capacitor.

(A) increases

(B) decreases 

(C) remains same 

(D) nothing can be said

ANSWER :- A


9. The quantum of electric in e.s.u. is. 

(A) 4.78 x 10-10

(B) + 1.6 x 10-19 charge 

(C) 2.99 x 109

(D) – 1.6 x 10-19

ANSWER :- D


10. Electrostatic field is

(A) conservative 

(B) non-conservative

(C) somewhere conservative and some where non-conservative 

(D) none of these

ANSWER :- A


11. Kilowatt-hour (kWh) is the unit of 

(A) power

(B) energy

(C) torque 

(D) none of these

ANSWER :- B


12. A charge moving with uniform velocity produces 

(A) only an electric field 

(B) only a magnetic field

(C) electromagnetic field 

(D) none of these

ANSWER :- C


13. SI unit of pole strength is 

(A) N 

(B) N/Am

(C) Am 

(D) T

ANSWER :- C


14. The electrostatic field is 

(A) conservative 

(B) non-conservative

(C) both (A) and (B)

 (D) none of these.

ANSWER :- A


15. 1 coulomb charge = ……………… e.s.u. 

(A) 3 x 10

(B) 9×109

(C) 8.85 x 10-12 

(D) none of these.

ANSWER :- A


16. The specific charge of electron is 

(A) 1.8 x 1011 C/kg 

(B) 1.8 x 10-19 C/kg

(C) 1.9 x 10-19 C/kg 

(D) None of these

ANSWER :- A


17. The electrical resistance of a healthy man is 

(A) 50,000

 (B) 10,000

(C) 1,000

(D) 10

ANSWER :- A


18. Nickel is a 

(A) paramagnetic 

(B) diamagnetic

(C) ferromagnetic 

(D) none of these

ANSWER :- A


 19. The radius of curvature of plane mirror is 

(A) infinite

(B) zero

 (C) +5cm

(D) -5cm

ANSWER :- A


20. SI unit of power of a lens is 

(A) joule

(B) dioptre 

(D) watt. 

(C) candela

ANSWER :- B


21. 64 identical drops each of capacity 5μF combine to form a big drop. What is the capacity of big drop ?

(A) 4 μF

(B) 25 μF

(C) 20 μF

(D) 164 μF

ANSWER :- C


22. A current flows in a wire of resistance 52 having potential difference 7 volt for 20 minutes. The heat produced is

(A) 140 cal

(B) 280 cal

(C) 700 cal

(D) 2800 cal

ANSWER :- D


23. The value of amplitude modulation index is

(A) always 0 

(B) between 1 and ∞

(C) between 0 and 1 

(D) always 1

ANSWER :- C


24. When a ray of light enters a glass slab its wavelength 

(A) decreases 

(B) increases

(C) remains unchanged 

(D) data are not complete

ANSWER :- A


25. The unit of reactance is

(A)mho

(B) ohm 

(C) farad

(D) ampere

ANSWER :- B


26. Write the decimal number 25 in binary. 

(A) (1100)2

(B) (1001)2

(C)(11001)2

(D) (11101)2 

ANSWER :- C


27. Which series comes in visible region of hydrogen spectrum ?

(A) Lyman series 

(B) Balmer series

(C) Paschen series 

(D) Brackett series

ANSWER :- B


✔ PHYSICS OBJECTIVE PART 1 PDF DOWNLOAD ENGLISH  MEDIUM

✔ PHYSICS OBJECTIVE PART 2 PDF DOWNLOAD

✔ PHYSICS OBJECTIVE PART 3 PDF DOWNLOAD


✔ PHYSICS OBJECTIVE PART 1 PDF DOWNLOAD HINDI MEDIUM

✔ PHYSICS OBJECTIVE PART 2 PDF DOWNLOAD

✔ PHYSICS OBJECTIVE PART 3 PDF DOWNLOAD


 ✔ PHYSICS VVI OBJECTIVE PART 1 [Q.1-30]

 ✔ PHYSICS VVI OBJECTIVE PART 2 [Q.31-60]

✔ PHYSICS VVI OBJECTIVE PART 3 [Q.61-90]

✔ PHYSICS VVI OBJECTIVE PART 4 [Q.91-120]

✔ PHYICS VVI OBJECTIVE PART 5 [Q.121-160]


🌻 CHEMISTRY OBJECTIVE PART 1 PDF DOWNLOAD

🌻 CHEMISTRY OBJECTIVE PART 2 PDF DOWNLOAD

🌻 CHEMISTRY OBJECTIVE PART 3 PDF DOWNLOAD


12th PHYSICS objective questions and answers in hindi 2020 12th PHYSICS objective questions and answers pdf 2019,  chemistry 12th objective, PHYSICS ka objective question PHYSICS 12th objective answer 2020 pdfchemistry ka objective 2020, 12th PHYSICS objective questions and answers in hindi 2019, 12th PHYSICS important questions in hindi 2020


✔ CHEMISTRY VVI OBJECTIVE PART 1 [Q.1-30]

✔ CHEMISTRY VVI OBJECTIVE PART 2 [Q.31-60]

✔ CHEMISTRY VVI OBJECTIVE PART 3 [Q.61-90]

✔ CHEMISTRY VVI OBJECTIVE PART 4 [Q.91-120]

✔ CHEMISTRY VVI OBJECTIVE PART 5 [Q.121-160]


12TH BOARD SCIENCE STREAM
📗 PHYSICS CLICK HERE
📗 CHEMISTRYCLICK HERE
📗 MATHEMATICS CLICK HERE
📗 BIOLOGYCLICK HERE
📗 50 MARKS HINDICLICK HERE
📗 50 MARKS ENGLISHCLICK HERE
📗 100 MARKS HINDICLICK HERE
📗 100 MARKS ENGLISHCLICK HERE

3 Replies to “12th Board Physics VVI Important Objective MCQ Question || Physics Class Notes Objective NCERT

    1. Sir, please provide pdf of physics and chemistry in english there is only one pdf and in each of your videos you’re providing a link by following those links same pdf opens evertime. Can you upload pdfs fastly please..

  1. Sir, please provide pdf of physics and chemistry in english there is only one pdf and in each of your videos you’re providing a link by following those links same pdf opens evertime. Can you upload pdfs fastly please..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *